Kremowa zupa dyniowa
Za oknami nadal jesień, choć niektórzy nazywają ją już zimą... Mroźne poranki i zimne popołudnia zaczęły nam doskwierać w tym roku chyba wcześniej niż w roku ubiegłym.
Ale mój post przychodzi Wam z pomocą!
Przedstawiam Wam przepis na niezwykle rozgrzewającą i aromatyczną zupę z dyni dla całej rodziny. Sprawdzi się rewelacyjnie po powrocie z jesiennego rodzinnego spaceru, po powrocie z pracy, szkoły, czy przedszkola z Maluchami.
A jak wiadomo jesienią lubi nas dopaść uciążliwe przeziębienie - i w tej sytuacji miseczka naszej dyniowej również zda pozytywnie egzamin!
Nie zwlekając przechodzimy do przepisu... ;)
KREMOWA ZUPA DYNIOWA
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1/2 średniej dyni (ok. 500g)
- 1 mała czerwona papryka
- 1 duże słodkie jabłko
- kawałek imbiru (ok. 5cm)
- 2 ząbki czosnku (lub więcej - w zależności od pożądanej wyrazistości w smaku zupy)
- 2 małe cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
Wykonanie:
- Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na drobnych oczkach.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę po usunięciu gniazd nasiennych. Jabłko obierz, wyjmij gniazda nasienne i również pokrój w kosteczkę.
- Dynię obierz ze skóry, usuń pestki i miękki miąższ, pokrój w dużą kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Po chwili dodaj rozdrobniony czosnek i imbir, podsmażaj kolejną minutę. Dodaj pokrojoną paprykę i jabłko. Podsmażaj (mieszając co chwilę) kolejne 2 minuty. Dodaj pokrojoną dynię i całość wymieszaj. Podsmażaj kolejne 2 minuty, a następnie całość zalej bulionem lub wodą do poziomu warzyw. Dopraw cynamonem.
- Gotuj zupę przez ok. 15 minut (bez przykrycia), aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksuj na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę bulionu lub wody i ponownie zagotuj całość. (Ja gotowałam zupę pod przykryciem i wyszła troszkę zbyt rzadka, więc pamiętajcie, by jej nie przykrywać.)
- Jeśli zupę będą jadły tylko dzieci, można jej nie doprawiać. Natomiast wersję dla dorosłych możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nasza zupa ma soczysty pomarańczowy kolor niczym dynia, z której była ugotowana. Kolor oranżu podkreśla również dodana do niej papryka.
Kremową zupę z dyni inaczej podamy dzieciom, inaczej zaserwujemy dorosłym.
Aby zupa była bardziej sycąca możemy do niej dodać ryż.
Dzieciom, które nie potrafią dobrze posługiwać się łyżką możemy podać ją z grzanką lub paseczkami chleba, aby mogły jeść zupę mocząc w niej pieczywo.
Innym sposobem na podanie naszej zupy z dyni jest zaserwowanie jej z groszkiem ptysiowym, płatkami owsianymi lub posypanej podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Wersja dla dorosłych może zostać urozmaicona dodaniem do zupy startego parmezanu lub wkruszeniem do niej drobnych kawałków niebieskiego sera pleśniowego, co nada naszej potrawie bardziej wyrazistego smaku i charakteru.
Uwierzcie mi - podczas gotowania naszej dyniówki cały dom przepięknie pachnie dodanymi do zupy aromatycznymi przyprawami, więc wszyscy domownicy czekają zniecierpliwieni, aby jej jak najszybciej skosztować :)
Zapraszamy!
Kochani, koniecznie przetestujecie ten przepis!
Smacznego :)
M.
* przepis pochodzi z książki "alaantkowe BLW"